NL EN DE

Voeding

Over hoe vaak en wat je gartersnakes moet voeren zijn meerdere antwoorden mogelijk, en elke houder zal hier zo zijn eigen methoden voor hebben.
Ik zal hier onze manier van voeren beschrijven en dit werkt al jaren zeer goed voor onze slangen.

Het dieet van onze gartersnakes bestaat hoofdzakelijk uit spiering. Dit is een goed te verkrijgen vissoort in verschillende groottes. Het voordeel van spiering is dat je het makkelijk kunt bewerken (knippen, snijden of pureren) zonder dat de graten van de vis een maagperforatie veroorzaken bij de slangen, omdat deze vrij zacht zijn.
Verder voeren we ook regelmatig verse ansjovis (dus niet uit blik !), koolvis, zalmforel, forel, baars en tilapia. En buiten deze vissoorten krijgen onze slangen zeer veel jonge ratten en muizen.
Jonge kousebandslangen die moeilijk aan het eten gaan krijgen bij ons soms ook regenwormen. Maar dit proberen we zoveel mogelijk te vermijden, omdat het voeren van levend een grotere kans geeft op parasieten. Daarom krijgen onze dieren ook geen levende vis. Wel krijgen onze dieren bij elke voederbeurt een vitaminemengsel wat gewoon op een reptielenbeurs of winkel te verkrijgen is. Hierbij krijgen ze ook nog extra vitamine B1, omdat er in bepaalde vissoorten (bijvoorbeeld spiering) een stof zit die vitamine B1 afbreekt (thiaminase). Een vitamine B1 tekort is te herkennen aan ongecontroleerde bewegingen wat zo erg kan worden dat ze met hun kop achterover gaan slaan en rond gaan tollen. Als hier niet snel wordt ingegrepen zal het dier hieraan overlijden. Maar door het tekort aan vitamine B1 aan te vullen zal het dier zeer snel herstellen. Gelukkig is vitamine B1 makkelijk te verkrijgen bij de apotheek. Let wel op, de prijs kan sterk variëren, maar wij gebruiken de pil vorm en dit kost niet veel.

Gartersnakes.nl

Wij voeren onze volwassen dieren één keer per week. De jonge slangen krijgen 2 tot 3 keer per week te eten, dit bouwen we af naar één keer per week vanaf dat ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Als we zomers op vakantie gaan krijgen de dieren een zomerrust. Dit houdt in dat we de temperatuur in de terrariums wat omlaag laten gaan door de verlichting te dimmen. Tevens krijgen ze dan gedurende die periode niets te eten. Dit kan zonder problemen omdat gezonde dieren een voorraad hebben. In de natuur is het immers ook niet altijd mooi weer en een vetpot.

Onze dieren krijgen hun voedsel aangeboden op een kunststof schaaltje. Ze kunnen eten zoveel ze willen, vol is immers vol ! kousebandslangen zijn altijd erg gefocust op wat de ander eet en daardoor willen ze wel eens in elkaar bijten. Daarom is het belangrijk om tijdens het voeren de dieren goed in de gaten te houden, dus niet even weglopen als de telefoon gaat !

Tot slot is het belangrijk om je dieren altijd van vers en schoon water te voorzien. En aangezien kousebandslangen graag in het water hun behoefte doen is het noodzaak om dit dagelijks te controleren.