NL EN DE

Huisvesting

Bij ons zijn alle dieren ondergebracht in één kamer van 5,5 bij 3 meter verdeeld over 45 terrariums. Onze volwassen dieren zitten in stellingen van spaanplaat. Deze bakmaten zijn ongeveer 100x50x50 cm. Dit is een mooie maat voor een kweekgroep van ongeveer 5 dieren.
De jonge kousebandslangen zitten in een stelling van glazen terrariums met een afmeting van 77x35x38 cm.
Ventilatie is zeer belangrijk voor de dieren, zeker als de bak wat vochtig is, want anders krijgen ze last van huidproblemen (pokken) Wij hebben zowel voor als achter in de bakken ventilatiegaten.
Voor gartersnakes is het heel belangrijk om goed te controleren of de bak echt goed afsluit. Het zijn namelijk ware Houdini’s en zullen elke ontsnappingsmogelijkheid ontdekken.

Voor verwarming en verlichting gebruiken wij spots van 25 watt. Deze kunnen we naar behoeve van de dieren dimmen. Onze spot zitten niet in het midden van het terrarium, maar op één derde van de bak. Dit is om zo een warme en een koelere plek te creëren.

Gartersnakes.nl

Als bodembedekking gebruiken we beukensnippers en dan het liefst zo grof mogelijk. Het is namelijk zo hoe grover de snippers hoe kleiner de kans dat je dieren tijdens het eten er iets van naar binnen krijgen. We mengen de beukensnippers met cacaodoppen omdat de bodem dan lekker luchtig blijft en dat is prettig voor de kousebandslangen om in te graven.
We hebben in het verleden al meerdere producten geprobeerd, zoals grond, fijne beukensnippers, boomschors en geperste houtkorrels, maar dit bevalt ons toch het beste.
Voor de jonge slangen gebruiken we echter wel de geperste houtkorrels (kattenbakvulling). Eerst hadden we daar fijne beukensnippers voor, maar dan bestaat steeds het risico dat ze een stukje daarvan binnen krijgen, en dat kan een jonge slang fataal worden. De geperste houtkorrels vallen uit elkaar als ze nat worden, dus als een jonge gartersnake daar een van binnen krijgt kan het geen kwaad.

Wij richten de terrariums in met schuilmogelijkheden door middel van boomschors en verder gebruiken we ook takken en wortelstronken welke we vaak op bouwterreinen of langs de weg vinden. Na een goede schoonmaakbeurt is dit zeer geschikt en kost niet veel. En we gebruiken ook kunstplanten. Het voordeel hiervan is dat het goed schoon te maken is en de dieren liggen er ook graag tussen. Een nadeel is de prijs, kunstplanten zijn best duur, maar je hebt er wel heel lang plezier van.

Gartersnakes.nl